Oprava varhan pokračuje, do konce jara bude hotovo

vloženo: 24. 03. 2023 | Obecná DSC_0903.JPG

Během zimy nás několikrát navštívil opravář varhan, pan Ivan Bok z Krnova. Jeho práci jsme zachytili v krátké fotoreportáži. Navíc to bylo v době, kdy do naší obce přijel novinář z časopisu HROT. Článek o opravě varhan a hlavně o obci Kostelní Lhota najdete v příloze.

Díky transparentní sbírce se podařilo nashromáždit dostatek prostředků, aby byla provedena již většina prací na tomto unikátním hudebním nástroji. Během jara by měla být oprava dokončena.

Své pocity z varhan a jejich opravy pro nás pan Bok popsal v textu níže.

Výběr fotek níže, celá fotogalerie na rajčeti zde.

______________________________________

"Varhany v Kostelní Lhotě jsem poprvé navštívil už v roce 2021. Tehdy jsem na kůru našel nástroj mé oblíbené firmy Rejna a Černý, která působila v Praze na Vinohradech na přelomu 19. a 20. století.

Když jsem dříve jezdil okolo, tak jsem si všímal zchátralého kostela s vykopnutými dveřmi na schodiště do věže. Nyní jsem ale uviděl opravený kostel, uvnitř zachovalý interiér, jen varhanám scházel vzduch a bylo v nich odhadem tak padesát let sedlého prachu.

Řekl jsem si, že varhany určitě budou hrát krásně, červotoč bude jen lokální, že se dmychadlo rychle opraví, píšťaly a stroj se vyčistí a také ošetří proti škůdcům. Že se sem tam vychytá nějaká nefunkční drobnost a pak se to naladí a bude to hrát. A že pak pamětníci zase uslyší stejný zdravý a čistý zvuk, jako třeba před padesáti lety, když byli mladí a varhany slyšeli při událostech všedních i svátečních. V obci navíc máte schopnou mladou varhanici Terezu, tak to by bylo, kdyby neměla na co hrát.

Ale čas běžel a já jsem byl stále zasekaný nějakou prací, co měla být hotová už včera. Tereza proto začala sama a nejdřív s kolegou varhaníkem Karlem vyřešili závadný stav dmychadla svépomocí, aby se aspoň nafouknul měch, i když ještě ani nefungovala regulace tlaku pocházející ještě z doby vlády jedné strany. Jsem vděčný za tu trpělivost a schopnost improvizace, varhany alespoň provizorně nějak hrály. 

Letos konečně přišla řada  na to, aby se nainstaloval opravdový varhanní ventilátor v tlumicí skříni s funkční regulací průtoku vzduchu do měchu. To vše při zachování možnosti pumpovat vzduch do zásobního měchu i šlapáním při svíčkách.

Také byly na dílenskou petrifikaci a výspravu odvezeny některé dřevěné basové píšťaly, které papal červotoč víz než jen trochu. Naštěstí jich bylo méně než deset. Zbývajících nekolik set píšťal ještě na drobnou opravu čeká na místě. Až se oteplí, varhany budou vyčištěny a zachráněny patřičnými prostředky od postupné destrukce a proměny v hromádku larvích exkrementů. 

Máte v Kostelní Lhotě štěstí na to, že jste si pořídili v dobré době varhany od dobré firmy. Pro mne jako varhanáře je příjemné zažít občas hezkou práci, kde bezvadný výsledek z nehratelného stavu není vykoupen stovkami a stovkami hodin úmorné dřiny. 

Tak se těším na jaro, až vše dotáhnu do zdárného konce. Chybí už jen kousek."

-td-

Nedostáváte ještě lhotské aktuality do vaší emailové schránky?
Po odeslání svého emailu budete ihned vědět o všem důležitém v obci. Nebo si nainstalujte aplikaci Česká obec a vše důležité se ihned objeví ve vašem mobilu. elektronické služby

Soubory ke stažení

pdf

Fotogalerie