Pořizujeme nové zvony do našeho kostela. V úterý se budou odlévat.

vloženo: 24. 01. 2024 | Obecná voskový model.jpeg

Už 82 let neslyšíme zvony našeho kostela. V roce 1942 byly již podruhé rekvírovány. Poprvé to bylo v roce 1917.

Zastupitelka Šárka Horáková se v loňském roce rozhodla pátrat po historii našich zvonů a snila i o možnostit původní zvony najít a vrátit zpět. Své postřehy a zjištění popsala v krátké zprávě - viz. příloha.

Díky jejímu usilí se podařilo najít p. Manouška, zvonaře a vnuka p. Manouška staršího, který byl autorem posledních zvonů. A tak stejně jako se po první světové válce občané odhodlali pořídit si své zvony do kostela zpět, i my jsme se, po přesně 100 letech, rozhodli zvony do našho kostela vrátit.

Oba nové zvony budou ulity už teď v úterý 30.1. v holandském městečku Asten, kde mám pan Manoušek svou dílnu. Máte-li chuť být u této jedinečné události, dejte nám obratem vědět. Jedno auto bude odjíždět v pondělí ráno, s návratem v noci z úterý na středu. Součástí návštěvy bude i prohlídka muzea zvonů.

V příloze najdete příběh cesty našich zvonů, voskové odlitky připravané pro úterní odlévání a také fotky p. Manouška z loňské prohlídky věže našeho kostela. Galerii doplňují i historické fotografie.

-td-

prodaja stanova pik smrtovnice avaz knjige cvijece blumen horoskop kalkulator online

Nedostáváte ještě lhotské aktuality do vaší emailové schránky?
Po odeslání svého emailu budete ihned vědět o všem důležitém v obci. Nebo si nainstalujte aplikaci Česká obec a vše důležité se ihned objeví ve vašem mobilu. elektronické služby

Soubory ke stažení

pdf pdf

Fotogalerie