Zvony do našeho kostela jsou odlity. Do obce přijedou v dubnu.

vloženo: 12. 02. 2024 | Obecná DSC_0024.jpg

Úterý 30. ledna 2024 se zapíše velkým písmem do historie naší obce. V nizozemském Astenu se zrodily dva nové zvony do kostela v Kostelní Lhotě. Je to mimochodem přesně po 100 letech, kdy se k podobnému záměru naše obec rozhodla po rekvizici zvonů během první světové války. Jak známo, během druhé světové války jsme přišli i o ně. Po dlouhých letech tak chceme vrátit to, co ke každému kostelu patří.

Už teď se můžete těšit na program související s příjezdem zvonů do obce a jejich prvním rozezněním. Vše popsáno níže. Rozhodně si tuto událost nenechte ujít.

Níže fotogalerie z odlévání, více fotek pak na rajčeti zde.

 

Hlavní informace v otázkách a odpovědích:

Proč zvony?

Symbolem Kostelní Lhoty je kostel. Zvony, jako jeho hlas by měly být jeho součástí.

Proč zvonař Petr Rudolf Manoušek?

On je pokračovatelem slavné české zvonařské rodiny, která nám odlila zvony v roce 1925. Ty byly roku 1942 rekvírovány a zničeny v Hamburku.

Proč zvony z Nizozemí?

Zvonárna pana Manouška na Zbraslavi, byla při povodních v roce 2002 zničena. Nyní je krásně opravená, ale dosud neproběhla kolaudace. Chybí protipovodňová stěna.

Díky přátelství pana Manouška se zvonaři Royal Eijsbouts, firma Manoušek nezanikla. Zvony s jeho značkou se odlévají dál. Proto nizozemský Asten.

Proč jeli jen někteří?

Kdyby to jen šlo, mít vás tam všechny!!! Termín jsme se dozvěděli týden před odléváním. Ihned jsme zveřejnili výzvu k účasti pro zájemce.

Proč zrovna teď?

Rychlost této akce byla vražedná. A to zejména díky plánovaným oslavám 670 let obce 8. června.

Jaké jsou náklady a kdo to platí?

Celkové náklady očekáváme max. do 1 mil. Kč. Předpokládáme, že vše bude hrazeno z dotace za úspěch v soutěži Vesnice roku. Tedy máme zato, že to je ideální způsob jak využít tyto prostředky, aby z nich mělo užitek maximum Lhoťanů.

Co nás čeká teď?

-        Středa 3.4. - přednáška, výstava na téma zvonů v našem Komunitním centru - přednášní p. Manoušek, autor zvonů

-        Pátek 12.4. - Oratorium Mistr Jan Hus v našem kostele - Richard Pachman

-        Neděle 14.4. odpoledne - poprvé přivítáme zvony v obci, společně je posvětíme.

-        Pondělí 3.6. – vyzdvižení zvonů do věže

-        Pátek 7.6. (Noc kostelů) – poprvé rozezníme zvony ve věži. Při té příležitosti k nám dorazí největší zvonkohra na světě.
         To bude  naprosto unikátní věc.

-        Sobota 8.6. – Oslavy 670 let obce a 130 let hasičů v obci – zvony se stávají každodenní součástí našich životů, snad už bez přestání
         na dalších 1000 let.

-Šárka Horáková a TD-

Nedostáváte ještě lhotské aktuality do vaší emailové schránky?
Po odeslání svého emailu budete ihned vědět o všem důležitém v obci. Nebo si nainstalujte aplikaci Česká obec a vše důležité se ihned objeví ve vašem mobilu. elektronické služby

Fotogalerie