Začala rekonstrukce základní školy

Letošní jaro je pro naši obec, a zejména pak její centrum, obzvláště výjimečné. Vedle rozběhnutých akcí jako je oprava a odvodnění kostela a také výstavba komunitního centra v místě bývalého obecního úřadu, začaly tento týden i práce na rekonstrukci naší základní školy. 

Před koncem roku 2019 jsme stáli před důležitým rozhodnutím, zda vůbec přijmout nečekaně získaný přislib dotace z Ministerstva pro místní rozvoj. Loni touto dobou zamítnutá žádost se totiž nakonec dostala mezi náhradní projekty a bylo nutné si říci, zda se v roce 2020 raději nesoustředit na velké rozběhnuté akce. Tím by pak ale dotace ve výši více než 4 mil. Kč byla nenávratně pryč. A s ní pravděpodobně i naděje, že se dlouholetý záměr rekonstrukce půdních prostor školy v brzké době uskuteční. 

Věříme, že jsme se rozhodli správně a všechny rozběhnuté projekty zdárně dotáhneme. Podstatné hlavně je, že škola se po dlouhých letech čekání dočká zbrusu nové učebny, kabinetu, nové střechy a okapů, ale především pak nezbytného zázemí pro školní pomůcky a výrobky žáků. Jejich skladování bylo mnoho posledních let doslova neúnosné.

Je třeba přiznat, že současné normy a předpisy jsou neúprosné. Aby bylo vůbec možné vdechnout staré půdě nový život a umožnit dětem do ní vstupovat, bylo třeba v projektové dokumentaci navrhnout stavebně i finančně opravdu náročná řešení. Zejména statické výpočty nám v tomto ohledu přidělaly obrovské množství technických opatření. 

Současné přerušení výuky umožnilo začít práce ještě před prázdninovou pauzou. Hlavní stavební činnosti pak budou probíhat právě během letních měsíců. Do té doby ale ještě na krátkou dobu umožníme dětem absolvovat závěr školního roku, jak v budově, tak i částečně na zahradě školy. Pokud půjde vše podle plánu, počítáme, že od 1. září bude budova školy opět plně obyvatelná, ač dokončovací práce poběží až do konce října. Harmonogram rekontrukce jsme od začátku koncipovali tak, aby byl chod školy zcela minimálně narušen.

Projekt je spolufinancován z prostředků Ministerstva pro místní rozvoj. Celkové náklady činí 5,8 mil. Kč, dotace MMR pak 4,06 mil. Kč. Z celkem pěti předložených nabídek v rámci výběrového řízení uspěla s nejnižší cenovou nabídkou firma Daniel Šperk, která se v minulosti podílela na rekonstrukci naší mateřské školy. 



Fotogalerie